SuperDrob S.A. z Karczewa sponsoruje Szkołę Pod Żaglami już od kilku lat. Firma, działająca od 1993 roku i zatrudniająca ponad 2000 pracowników, znajduje się w czołówce eksporterów mięsa drobiowego w Polsce – jej produkty kupić można m.in. w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji, Chinach, Irlandii.
Na rynku krajowym – wg Portalu Spożywczego – SuperDrob S.A. zajmuje 11. miejsce w rankingu „650 Zakładów Mięsnych w Polsce”. Z wyróżnień i nagród otrzymanych przez SuperDrob wspomnimy o czterech:
-
Diamenty Forbesa (2015) – przyznawane najbardziej dynamicznym firmom polskim przez wywiadownię gospodarczą Bisnode Polska w porozumieniu z redakcją miesięcznika Forbes; ocena przedsiębiorstwa łączy tu metodę majątkową i dochodową, uwzględniając wyniki finansowe, wartość majątku i potencjał firmy;
-
Biały Listek CSR Polityka (2013 i 2016) – przyznawany przez tygodnik Polityka wspólnie z firmą doradczą Deloitte najbardziej zaangażowanym i odpowiedzialnym społecznie firmom za budowanie przejrzystych relacji handlowych, wspieranie rozwoju lokalnych społeczności, wdrażanie standardów bezpieczeństwa i jakości produktów oraz obniżanie negatywnego wpływu na środowisko naturalne (CSR jest skrótem angielskiego terminu Corporate Social Responsibility – społeczna odpowiedzialność biznesu);
-
Filantrop Roku (2015) – w konkursie „Województwo Łódzkie Przyjazne Rodzinie”;
-
Outstanding Corporate Philantropist (2015) w konkursie Responsible Business Awards.
Prezesem zarządu jest César Lipka, absolwent University of Missouri, który odpowiada za całość Grupy Kapitałowej i rozwija dorobek swego ojca – Henryka, założyciela firmy. Sprawami związanymi ze Szkołą Pod Żaglami Krzysztofa Baranowskiego zajmuje się Ryszard Stębelski.
Po rejsie, wdzięczni za pomoc i wsparcie, za pośrednictwem Randy Ombach – menadżera ds. PR – przekazaliśmy firmie SuperDrob S.A. jeden z pucharów zdobytych przez Pogorię i załogę Szkoły Pod Żaglami podczas czarnomorskich regat wielkich żaglowców SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016 oraz pamiątkowe zdjęcie z podpisami wszystkich uczestników SzPŻ.
fot. Kazimierz Robak